Jobba inom spelutveckling

Spelbranschen är blomstrande och som det ser ut nu kommer den fortsätta att växa. Om du har ett intresse av spel, kodning eller idéutveckling och vill säkra din framtid kan det vara passande att du börjar jobba inom spelutveckling.

För att du ska bli en framgångsrik spelutvecklare finns det ett par saker du behöver ha i åtanke. I den här artikeln kan du läsa mer om hur du kan gå tillväga för att få relevant utbildning och få in en fot i spelbranschen.

Utbildning
Även om du har ett intresse för kodning och spelutveckling och är självlärd är det svårt att få fast anställning om du inte har en utbildning på högre nivå. Om du vet att du vill jobba med spelutveckling är det värt att utbilda dig.

För att bli spelutvecklare behöver du utbildning inom programmering och ha en del kunskaper inom grafik och design. På gymnasiet kan du läsa det tekniska programmet, estetiska programmet eller el- och energiprogrammet för att du ska få bra grundläggande utbildning.

På högre nivå finns det universitetsutbildningar såväl som yrkesutbildningar och andra kortare utbildningar. Det finns till exempel

Betala med kort

masterprogram i spelutveckling på högskolor. Oavsett vilken utbildning du väljer så ingår det programmering och dataspelsutveckling.

Erfarenhet
De flesta spelföretagen lägger stor vikt vid utbildning. Men det är minst lika viktigt att du har praktisk erfarenhet för att du ska få anställning. Du får bra praktisk erfarenhet även under din studietid vilket även det är en bra anledning till varför du ska utbilda dig. Men det finns också andra sätt att få praktisk erfarenhet och det kan du få om du testar att programmera och designa spel på hobbynivå.

Om du inte har utbildning men är intresserad av spelbranschen kan du göra praktik på ett spelföretag. På så sätt får du en bra inblick i hur det faktiskt är att arbeta med spel samtidigt som du får chansen att utveckla dina erfarenheter. Inom en del utbildningar ingår praktik.

Få jobb inom spelutveckling
Trots att spelbranschen är stor och i behov av nytt folk så är konkurrensen hård vilket är bra att ha i åtanke för dig som är färdigutbildad och ska börja söka arbete.

Till att börja med kan du hålla utkik efter annonser från de spelföretag du känner till och vill jobba hos. Det kan också vara bra att söka upp de något mindre företagen för att ytterligare bredda chanserna. Se till att dina ansökningshandlingar är bra och skicka in det som företaget frågar efter i sina annonser. Vissa vill till exempel ha arbetsprover vilket du behöver vara förberedd på inför ditt sökande efter jobb. Tänk också på att skicka in ansökningarna i tid för att inte missa chansen.

Förutom att du kan söka de jobb som finns utannonserade kan det också vara bra att skicka ut så kallade spontanansökningar. Men då gäller det att du har tur för att du ska få jobb eftersom företag sällan anställer spontant. Men om du har riktigt bra meriter är dina chanser bättre.

Idag får många jobb genom kontakter. Därför ska du inte vara rädd för att berätta till din omgivning att du vill jobba inom spelutveckling. Har du tur så känner någon någon som kan föra ditt namn vidare. Du kan även skapa en profil på Linkedin och skapa ditt egna digitala nätverk där. På Linkedin kan du också följa spelföretag och se när de söker efter nya anställda.