ΕΚΚΛΗΣΗ ΠΡΟΣ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΩΝ «ACADEMICS FOR PEACE», ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Αγαπητοί φίλοι,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

τέσσερις συνάδελφοί μας – οι καθηγητές Esra Mungan Gürsoy, Meral Camcı, Kıvanç Ersoy και Muzaffer Kaya – είναι προφυλακτιστέοι στην Κωνσταντινούπολη από το Μάρτιο του 2016 αναμένοντας δίκη, καθώς έχουν κατηγορηθεί για διάδοση τρομοκρατικής προπαγάνδας σύμφωνα με το Άρθρο 7/2 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου της Τουρκίας.

Η επίσημη καταγγελία αναφέρεται στη διακήρυξή τους με τίτλο «We will not be a party to this crime» («Δε θα γίνουμε μέτοχοι σ’ αυτό το έγκλημα») της 11ης Ιανουαρίου 2016 καθώς και σε μία ανακοίνωση τύπου που έβγαλαν οι τέσσερις καθηγητές στις 10 Μαρτίου 2016. Η ανακοίνωση τύπου έγινε από την ομάδα «Academics for Peace» («Ακαδημαϊκοί υπέρ της Ειρήνης») στην Κωνσταντινούπολη για να εφιστήσουν την προσοχή στο μέγεθος της καταπίεσης που έχουν υποστεί όσοι υπέγραψαν την προηγούμενη διακήρυξη, κυρίως μέσω πειθαρχικών ερευνών, απολύσεων, αναγκαστικών παραιτήσεων καθώς και νομικών διώξεων. Αυτή τη στιγμή είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης 1,5 έως 7,5 ετών.

Παρόλο που υπάρχει πιθανότητα οι συνάδελφοί μας να ελευθερωθούν ύστερα από την πρώτη ακρόαση, κάτι που θα επηρέαζε και την υπόλοιπη δίκη, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διακήρυξε πρόσφατα ότι οι τέσσερις καθηγητές πρέπει να «μείνουν στη φυλακή καθ΄ όλη τη διάρκεια της δίκης», επειδή είναι «ένοχοι».

Όμως, η διεκδίκηση ειρήνης δεν αποτελεί έγκλημα!

Στις 22 Απριλίου 2016 δε δικάζονται μόνο οι τέσσερις συνάδελφοί μας, αλλά και η ελευθερία λόγου στην Τουρκία εν γένει! Άλλωστε, η δίκη των δημοσιογράφων Erdem Gül και Can Dündar έχει προγραμματιστεί για την ίδια ημέρα. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όσους έχουν υψώσει τις φωνές τους διεκδικώντας ειρήνη και δημοκρατία, επειδή μοιραζόμαστε το ίδιο όνειρο και την ίδια απαίτηση!

Για το λόγο αυτό καλούμε διεθνείς παρατηρητές στην πρώτη ακρόαση της δίκης στις 22 Απριλίου 2016 στο 13ο Ανώτατο Πονικό Δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης (Çağlayan Courthouse Istanbul) στις 2μμ. Η παρουσία σας στο δικαστήριο δε θα δώσει μόνο ένα ισχυρό μήνυμα υπέρ της ειρήνης, της δημοκρατίας και της ελευθερίας λόγου στην Τουρκία, αλλά θα έχει και θετική επίδραση στο δίκαιο χαρακτήρα της διαδικασίας.

Με αλληλεγγύη,

ACADEMICS FOR PEACE

Επικοινωνία: info@barisicinakademisyenler.net

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s