Hongria: la situació pels refugiats empitjora radicalment

25.10.2013
Traduït de l’alemany per Translate for Justice
Font: http://www.proasyl.de/de/presse/detail/news/ungarn_lage_von_fluechtlingen_verschaerft_sich_zunehmend/

PRO ASYL i bordermonitoring.eu informen sobre les condicions actuals dels refugiats a Hongria i declaren que ha de cessar el trasllat de nous refugiats a aquest país immediatament.

Segons un informe que PRO ASYL i bordermonitoring.eu han publicat sobre la situació dels refugiats a Hongria, les deficiències generals en els sistemes d’asil i d’acollida hongaresos persisteixen o, fins i tot, s’han agreujat. L’informe, que posa al dia els resultats d’una investigació del 2012, critica especialment arrestos qüestionables i el risc de maltractament a mans del personal de seguretat. A més, les noves investigacions mostren els problemes següents en el sistema d’asil hongarès:

Manca d’habitatge i d’atenció mèdica. Aquestes mancances fins i tot afecten a refugiats reconeguts oficialment. Es denuncia que s’han deixat sense llar a refugiats que havien viscut durant sis mesos en “Camps de preintegració” a Bicske. Després, el suport financer que reben no és suficient per a cobrir les despeses d’habitatge i d’alimentació. Sovint, per poder arribar a obtenir l’ajuda econòmica han de complir condicions irrealitzables. A més, sense una residència permanent és impossible que els refugiats rebin una atenció mèdica adequada. Pels refugiats i per les famílies amb nens, els és gairebé impossible accedir a places en centres per a persones sense llar. A Hongria, sota el govern de Viktor Orbán, es criminalitza als sense sostre: dormir a la intempèrie es castiga amb una multa o amb la presó.

Detenció il·legal. L’1 de juliol, com a part d’una suposada adaptació de la legislació hongaresa a la directiva europea d’acollida de refugiats 2013/33/EU, a Hongria van entrar en vigor canvis que proporcionaven nombrosos motius de detenció. El resultat és que es podria donar una raó per a detenir a quasi tots els sol·licitants d’asil. Per exemple, n’hi ha prou amb “obstruir el procés d’asil” per ser detingut. Aquest motiu de detenció afecta especialment als refugiats que es traslladen de nou a Hongria en el marc de la Regulació de Dublín. No tenen permís de residència i se’ls podria acusar d’obstruir el procés d’asil per haver-se desplaçat un cop més.

Sense dret d’apel·lació. No es permet apel·lar contra la detenció de forma individual. Les investigacions judicials de detencions només poden tenir lloc en intervals de 60 dies. Durant els anys 2011 i 2012, els tribunals només van posar fi a 3 dels 5.000 arrestos. Aquest últim fet, l’ha criticat recentment el Grup de treball sobre la Detenció Arbitrària de l’ONU.

Allotjament precari. El nombre de sol·licituds d’asil ha augmentat d’unes 2.200 l’any 2012 a gairebé 12.000 durant el primer semestre del 2013. A causa de les condicions insuportables, s’estima que recentment al voltant de 7.000 sol·licitants d’asil han emigrat d’Hongria a altres països de la UE. Com a conseqüència, és probable que hi hagi un augment massiu en el nombre de refugiats que es traslladin de nou a Hongria en el marc de la Regulació de Dublín. Si aquests trasllats s’acaben efectuant, podria ser que el sistema ja precari d’acollida de refugiats s’acabi ensorrant. A dia d’avui, la capacitat de les instal·lacions d’acollida ha arribat al límit i, com a alternativa, els refugiats s’han allotjat en tendes de campanya i gimnasos.

Manca de protecció contra la violència per motius racials. En diversos llocs, el partit neofeixista Jobbik s’ha mobilitzat en contra dels sol·licitants d’asil. Entre altres actes, el maig d’aquest any el partit va organitzar una manifestació amb torxes a Debrecen amb motiu d’exigir el tancament del centre d’acollida local. També va haver-hi protestes racistes massives en d’altres llocs.

A causa d’aquests esdeveniments, PRO ASYL i bordermonitoring.eu exigeixen que els refugiats deixin de ser deportats immediatament de Dublín a Hongria i així puguin tirar endavant el procés d’asil a Alemanya, el Ministeri Federal de l’Interior ha d’informar les oficines federals apropiades perquè el dret d’entrada al país sigui aplicable als refugiats.

A més, PRO ASYL i bordermonitoring.eu demanen a la Comisió Europea que prengui nota de les deficiències sistèmiques i de les violacions dels drets humans diàries que pateixen els sol·licitants d’asil a Hongria. En aquest sentit, també exigeixen que Hongria sigui responsable legal d’aquestes infraccions. La UE ha de pressionar el govern hongarès perquè canviï el seu comportament envers els refugiats.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s