Duitsland: Racistische lastercampagne tegen vluchtelingen groeit

24.10.2013
Vertaald uit het Duits door Translate for Justice
Bron: http://www.proasyl.de/de/news/detail/news/rassistische_hetze_gegen_fluechtlinge_nimmt_zu/

In veel plaatsen protesteren neonazi’s samen met racistisch ingestelde burgers tegen het onderbrengen van vluchtelingen. In enkele plaatsen kwam het al tot aanslagen. Bedreigingen moeten absoluut serieus genomen worden – niet alleen door de politie.

Voor de rechtse scène was het een groot succes: tussen 800 en 1500 mensen namen zaterdag 19 oktober in Schneeberg (Saksen) deel aan een door de NPD (Nationaldemokratische Partei Deutschlands) opgezette fakkelmars „gegen Asylmissbrauch”. De aanleiding voor de demonstratie was de plaatsing van 500 asielzoekers in een kazerne aan de rand van de stad. Van tevoren werd op een Facebook-pagina door de organisatoren opgehitst tegen asielzoekers.

Op een soortgelijke Facebook-pagina wordt op dit moment gestookt tegen het plaatsen van asielzoekers in Pätz (Brandenburg). In de reacties op de pagina staan telkens weer oproepen tot geweld en racistische laster. „Brennt die Scheiße schon vorher ab”, valt er te lezen. Zeven personen vinden dit leuk.

Het beeld van verschillende lokale protesten is altijd weer hetzelfde: “De plannen voor een nieuwe inrichting worden bekend, er wordt een vermeend burgerinitiatief opgezet die on- en offline tegen de asielzoekerscentra stoken”, aldus het project Netz gegen Nazis. “Er is voor de NPD en consorten bijna geen ander onderwerp dat zich op dit moment zo goed leent voor racistische stemmingmakerij als het vraagstuk van de asielzoekers – met beangstigende resultaten.”

Alleen in de laatste drie maanden werden in Duitsland meer dan acht aanslagen gemeld waarbij van een racistisch motief moet worden uitgegaan:

– In de middag van 21 oktober werd een asielzoekerscentrum in Essen vermoedelijk met een katapult beschoten. Gelukkig sloegen de metaaldeeltjes niet door de ruiten en raakte niemand verwond. Op 18 oktober werd het gebouw al onder vuur genomen. De binnenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst is ingeschakeld.

– In de nacht van 20 op 21 oktober probeerden onbekenden het cultuurcentrum voor Sinti en Roma “Maro Kher” in Oldenburg in brand te steken. De politie ziet op dit moment “geen bewijs dat er sprake is van vijandigheid tegenover buitenlanders”. De vereniging die het cultuurcentrum leidt, spreekt daarentegen van herhaaldelijke racistische bedreigingen.

– In Wehr (Baden-Württemberg) wordt op 19 oktober een onderdak voor asielzoekers in brand gestoken. Onbekenden staken benzine aan op een trap op de begane grond. Bewoners wisten het vuur te doven door de vlammen uit te trappen. Er raakte niemand verwond. Volgens de politie is “het motief van de daad nog onduidelijk”. Het onderzoek is in volle gang.

– Op 18 oktober steken onbekenden een asielzoekerscentrum in Gemünden (Beieren) in brand. Men zegt dat de politie “brandstichting inmiddels niet meer uitsluit”. Een getuige zou twee jongens hebben gezien die bij het gebouw met vuur speelden. Een bewoner ademde te veel rook in en een vrouw raakte tijdens de evacuatie gewond.

– In Güstrow (Mecklenburg-Voor-Pommeren) gooien onbekenden op 12 oktober vuurwerk in een flatgebouw dat in juni als asielzoekerscentrum in bedrijf was genomen. Op het moment van de daad waren 52 mensen in het gebouw aanwezig. Ondanks de sterke rookontwikkeling raakte niemand gewond. De binnenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienst heeft het onderzoek overgenomen.

– Op 9 oktober wordt in Duisburg een huis waar alleen Roma wonen door onbekenden in brand gestoken. De 42 bewoners vluchten naar het dak, 17 van hen worden met rookvergiftiging naar het ziekenhuis gebracht. Ondanks de aanhoudende racistische laster tegen Roma door een burgerinitiatief uit Duisburg en glasheldere bedreigingen met aanslagen ziet de politie op dit moment “geen bewijs dat er sprake is van vijandigheid tegenover buitenlanders”, maar een onderzoek “in alle richtingen” is in volle gang.

– In de nacht van 17 op 18 september wordt in Premnitz door onbekenden brandgesticht in een leegstaand schoolgebouw dat naar onderdak voor asielzoekers zou worden omgebouwd. Twee weken daarvoor marcheerden neonazi’s naar het gebouw. De politie gaat ervan uit dat de daders rechts-extremisten zijn.

– In de nacht van 15 op 16 augustus gooide onbekenden een brandend voorwerp voor een asielzoekerscentrum in Luckenwalde. Het vuur doofde vanzelf en niemand raakte gewond. De binnenlandse inlichtingen- en veiligheidsdienstheeft het onderzoek overgenomen.

De aanslagen tonen hoe gevaarlijk de racistische laster is – én hoe belangrijk het maatschappelijk verzet tegen neonazi’s en tegen het racisme in het maatschappelijk middenveld is. In veel plaatsen verzetten talrijke mensen uit verschillende lagen van de bevolking zich tegen de racistische laster. Om een goed voorbeeld te noemen: in Marzahn-Hellersdorf is het initiatief “Hellersdorf Hilft” voor haar inzamelingsacties, voorlichting en tegendemonstraties een prijs uitgereikt. Voor zaterdag 26 oktober roept het initiatief weer mensen op voor een tegendemonstratie tijdens de demonstratie die het de NPD nabijstaande “Bürgerinitative Marzahn-Hellersdorf” voor die dag plant.

Of vluchtelingen en andere mensen die onder racisme en aanslagen lijden met deze bedreiging alleen gelaten worden of dat ze solidariteit en veiligheid ervaren, hangt ervan af of er tegenbewegingen zijn en of mensen die zich tegen racisme uitspreken, daadwerkelijk de daad bij het woord voegen en de straat op gaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s