07.10.2013
Kaynak: http://www.taz.de/!125018/
Almancadan Çeviren: Translators for Justice
Christian Jakob
Frontex Ajansı’nın görevi, Avrupa Birliği sınırlarından yasadışı geçişleri engellemektir. Bunu yaparken ajans sürekli Cenevre Mülteci Sözleşmesi’ni ihlal ediyor.
Berlin taz. Orta Akdeniz Bölgesi dünyanın en iyi korunan kara suları arasında yer alır. Yine de yüzlerce Lampedusa kazazedesi için yardım çok geç kalmıştı. Bu nedenle Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Ajansı Frontex ciddi eleştiri alıyor. Sicilya Valisi Rosario Crocetta “Bunlar perşembe sabahı neredeydi peki?” diye soruyor.
Sorunun yanıtı: Herhalde orada değillermiş. Frontex AB sınırlarının denetiminden sorumlu olmasına rağmen, şu anda Orta Akdeniz Bölgesinde faaliyet göstermiyor. İtalyan Sahil Güvenliği buradaki tek sorumlu olarak görünüyor.
2004 yılında, Almanya İç İşleri Bakanı Otto Schily’nin de yardımıyla kurulan ajans ulusal sınır muhafızlarıyla ortak operasyonlar düzenliyor. Böylece örneğin Rumen polis memurları Ege’ye ya da Federal Alman Polisleri Malta’ya yerel sınır muhafızlarına destek vermek için yollanıyor.
Frontex’in görevi yasadışı sınır geçişlerini engellemek. 2012 yılında Frontex AB genelinde 61.000 yasadışı sınır geçişi kaydetti. Bu sayıyı azaltmak için 300 Frontex çalışanına yılda 85 milyon Euro harcanıyor.
Kötü muamele ve acil yardımın yapılmaması
Sınır muhafızları çoğu kez görevlerini mültecilerin kayıklarının AB sularına girmesini engellemek ve onları açık denize geri götürmek olarak algılıyordu. Bu da Cenevre Mülteci Sözleşmesi’nin ihlali anlamına geliyor. Kötü muamele ve reddedilen acil yardımlarla ilgili haberler çoğalıyordu. Bu tür insan hakları ihlallerinin, ulusal sahil güvenlikerinin ya da Frontex’in sorumluluğunda olduğunu belirlemek çoğu zaman zor oluyordu.
Suçlamaların artmasıyla AB 2011 yılında Frontex yönergesini iyileştirmek zorunda kaldı. Bu yönergeye göre artık alınan tedbirler “belirlenen hedeflerle orantılı olmalıdır”. Mültecilerin hakları “kayıtsız şartsız korunmalıdır”. Mülteci kayıklarını açık denizde geri çevirmek kesinlikle yasaklanmıştır.
Pro Asyl Avrupa sözcüsü Karl Kopp uygulamada yine de hiç bir şeyin değişmediğini söylüyor: “Kurtarma tedbirleri çoğu kez geç geliyor ya da hiç alınmıyor.” Kopp’a göre özellikle Frontex’in şu anda gündemde olan müdahale bölgesi Yunanistan’da ajans binlerce hukuk ihlallerinin ortak suçlusu.
Kopp, Yunanistan Sahil Güvenliği’nin mültecilerin kayıklarını içinde bulunan insanların yaşamlarını tehlikeye atacak şekilde açık denize geri yolladığını vurguluyor. Frontex ise kayıkların bulunduğu yeri tespit ederek kayıkların koordinatlarını bildiriyor. Bu nedenle Kopp Frontex operasyonlarının tamamen durdurulmasını talep ediyor.