Pers Bericht van Geschiedenis Stichting

De Geschiedenis Stichting, is al jaren lang de getuige, het slachtoffer en de volger van een fenomeen: De geschiedenis in Turkije wordt misbruikt, in het bijzonder door de politici en tegenwoordig is de situatie enkel maar verergerd.  Met het opvallende project van Taksim Topcu Kislasi, is het regeringsbeleid over historische plaatsen duidelijker geworden. Toch, de strijd gevoerd door de inwoners van Istanbul tegen dit project is hoopgevend geweest.

In het hart van Istanbul , Taksim, zijn er verschillende beslissingen genomen die volkomen tegen elk principe van planning en stedelijke beleid indruisen. Onder andere een derde brug over de Bosphorus en de Metrobrug over Halic . Deze projecten hielden geen rekening met de rechten van de inwoners. Om hun rechten terug te eisen hadden de inwoners van Istanbul geen andere keuze dan de straatacties. We protesteren tegen het dagenlange politiegeweld tegen de mensen die enkel hun bezwaar tegen dit project op een vreedzame manier willen tonen.

Geschiedenis is geen opstapeling van gebeurtenissen uit het verleden die te pas en te onpas misbruikt kunnen worden door de machthebbers. Het is een stroom van het verleden die samen vloeit met het heden. Uit dit oogpunt, kan het Taksim Plein en alle andere stedelijke ruimtes gezien worden als het historische en collectieve geheugen van de stad.  Daarom  is het Taksim Plein en de omgeving een culturele erfenis die beschermd moet worden voor het collectief geheugen en de geschiedenis. Het belang van het plein is duidelijk toegenomen in deze laatste dagen vol nieuwe en intensief historische getuigenissen.

Geschiedenis Stichting is tegen het heropbouwen van Topcu Kislasi  omdat met dit project alle rechten van de inwoners en het stedelijk geheugen wordt genegeerd. We zijn ook tegen het idee om het gebouw de functie te geven als stadsmuseum om dit project sympathieker  te maken. In de afgelopen 10 jaar, heeft de Geschiedenis Stichting genoeg ervaring en kennis verzameld met gepubliceerde boeken, internationale exposities, de Istanbul  Encyclopedie  en het Istanbul Tijdschrift om als beste te weten hoe zo’n museum moet opgericht worden. Op basis van deze kennis en ervaring vinden wij dat een museum dat zal getuigen over de sociale en stedelijke  geschiedenis en debatten zal voeren over de toekomst van de stad niet gevestigd kan worden in een replica gebouw.

We willen ook de aandacht trekken op enkele beslissingen die dringend genomen moeten worden. Regering en staat moeten het beslissingmechanisme over gemeenschappelijke leef ruimtes meer transparant maken, en een beleid voeren waaraan iedereen openlijk kan deelnemen.  Ze moeten ook stoppen om misbruik te maken van de geschiedenis voor hun ideologische strijd en vanaf nu bij de reorganisatie van historische plaatsen, de ideologische plannen zorgvuldig vermijden.

 Vertaling: Translators of Translate for Justice

One comment

  1. Thank you for some other informative website. Where else may I get that type of info written in such an ideal way? I’ve a mission that I’m just now operating on, and I’ve been on the look out for such information. ebadeegdeafb

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s